marți, iunie 19, 2007

Romania de azi

Este mai bine de o luna de cand nu am mai reusit sa urmaresc un jurnal de stiri cap-coada. In seara asta, am dat peste jurnalul TVR de la ora 11 PM din intamplare, cum zilnic eram fan Revista Presei cel putin, am dat volumul putin mai tare invartindu-ma prin casa si ascultand, sa ma aduc si eu la zi cu ce se mai intampla prin tara noastra.
Surprinzator, sau nu :) acelasi circ dintotdeauna, asezonat functie de anotimp si perioada electorala. Aceeasi canicula din fiecare an, cu recorduri noi insa la pierderile din agricultura, rememorand nostalgic instalatiile de irigatii de pe vremea odiosului si speculand firma carui om politic va mai castiga licitatiile la noile lucrari de amenajare a sistemelor de irigatii, care evident sunt o necesitate in conditiile schimbarilor climaterice din Romania. Ca sa continuam in acelasi ritm, aceleasi spitale cu cate 1000 de paturi, 100 de internari pe zi si doar cu 70 de aparate de aer conditionat in dotare, macar instalate strategic, in salile de operatii, la terapie intensiva si la cardiaci, sa nu zicem ca ne mor oamenii in spitale, prioritati la Ministerul Sanatatii, cu totul si cu totul altele, bine ca exista totusi sponsorizarile (si astea insa, tot in functie de interese). Un alt domeniu, pensionarii care au iesit sa protesteze, taman acuma cu canicula, nu stiu cum se face dar in fiecare an este la fel, trebuie sa fie de vina sezonul, totusi, noutatea, o lege PSD blocata in Parlament, marul discordiei; reportajul, insotit cum se cuvine cu imagini de la sedinta parlamentara, la care au participat si pensionari, cand s-au perindat pe la pupitru alesii neamului care mai de care cu discursuri de sa ne crape obrazul de atata rusine, sa stea pensionarul roman cu pensie de 3 milioane dupa ce a muncit 40 de ani, de ti se intoarce stomacul de greata numai cand auzi versul de inceput; in conditiile in care numarul contribuabililor s-a injumatatit in ultimii 10 ani, numarul pensionarilor a crescut iar statul roman nu a inteles sa se poarte ca si un agent economic pe o piata capitalista si sa inceapa sa investeasca, sa construiasca, sa economiseasca; aceeasi tendinta de consum ca si in societate, ne imprumutam si ne indatoram, consumam, ca de pus inapoi, ai ce-or veni dupa noi sa se ingrijeasca. Nu pot sa cred ca inca nu le este rusine ... dar, si daca masura trece de Parlament, anul viitor la alegerile parlamentare si la cele prezidentiale, cine va reveni in forta batandu-se cu pumnul in piept ca a marit pensiile romani? tot PSD-ul, ca doar de, e parte din strategie, ca la carte. Si doar pentru variatie, placa cu schimbatul bordurilor in capitala in fiecare sezon, ca doar e la moda, si muncitorii care mai vand o bordura-doua, filmati cu camera ascunsa, in timp ce un angajat al Primariei da asigurari ca nu se va plati nimic in plus de la contribuabil si ca muncitorul fura de la firma, parca daca nu sunt borduri de ajuns, ramane lucrarea neterminata, se mai face un deviz-doua, ca de' urgente, vremea, sau o estimare de buget initiala un pic eronata.
Atat am reusit sa ascult, si mi-am dat seama ca intr-o luna Romania nu a devenit mai buna, mai inteleapta sau macar mai constienta de mocirla in care se scalda. Am ratat probabil vreun sondaj conform caruia Becali ar fi presedinte al Romaniei daca maine ar fi alegeri prezidentiale, am ratat probabil vreo cearta Basescu-Tariceanu si ca sa nu intru prea mult in detalii cateva crime, violuri si alte asemenea, ca doar vorbim despre Romania.
Stiu ca 'traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul' dar daca ne-am lua cateva minute zilnic sa ne dam la o parte si sa privim de undeva de sus cum traim, poate am gasi totusi timpul sa mai si schimbam atat cat putem fiecare, ca sa facem 'mocirla' asta poate nu chiar poiana de narcise, dar macar un lan de grau. Nu-mi sta in fire un ton atat de sumbru, dar mi-as dori sa ne putem rupe din sistemul asta care ne corupe si care ne otraveste zilele clipa de clipa.
Asta a fost Romania de azi, nu pot decat sa sper ca Romania de maine va avea parte si de ceva mai bun.